Fashion news

Τα κορυφαία έργα τέχνης πρωταγωνιστούν στη νέα συλλογή της Vans

Τα κορυφαία έργα τέχνης πρωταγωνιστούν στη νέα συλλογή της Vans

H Vans, το αυθεντικό action sports brand και έντονος υποστηρικτής της δημιουργικής έκφρασης, ανακοινώνει περήφανα την επερχόμενη συνεργασία της με ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA). Το MoMA και η Vans μοιράζονται το ίδιο πάθος -να εμπνέουν την ατομική έκφραση σε όλο τον κόσμο- και ενώνουν τις δυνάμεις τους φέτος το φθινόπωρο παρουσιάζοντας μια ξεχωριστή συλλογή. Οι καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν για τη συλλογή, αντικατοπτρίζουν την ποικιλία και τη διαφορετικότητα των εκθεμάτων του MoMA, με έργα από τους Salvador
Dalí, Vasily Kandinsky, Claude Monet, Edvard Munch, Jackson Pollock , Lyubov Popova και Faith Ringgold.

Το πρώτο μέρος της συλλογής που περιέχει ένδυση, υπόδηση και αξεσουάρ θα είναι διαθέσιμη παγκοσμίως στις 30 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος, τον Νοέμβριο. Και τα δύο μέρη περιλαμβάνουν προϊόντα που δημιουργήθηκαν από έργα τέχνης/εκθέματα του Μουσείου και επιλέχθηκαν από τη Vans σε συνεργασία με το MoMA. Κάθε προϊόν έχει σχεδιαστεί με σεβασμό και εκτίμηση προς τους καλλιτέχνες και το έργο τους, έχοντας καμβά τα μοντέλα Vans Classic.

«Το MoMA ανακοινώνει με ενθουσιασμό αυτή τη συνεργασία του με τη Vans, καθώς και εκείνοι -όπως και εμείς- έχουν μια πολύτιμη κληρονομιά στηρίζοντας και προωθώντας τη δημιουργική και καλλιτεχνική έκφραση», λέει η Robin Sayetta, Associate Director of Licensing and Partnerships at MoMA. «Διατηρούμε περιορισμένο τον αριθμό των συνεργασιών για τη δημιουργία προϊόντων και στόχος μας είναι να προσελκύσουμε ένα ευρύτερο κοινό μέσω της σύγχρονης τέχνης. Είμαστε λοιπόν πολύ ενθουσιασμένοι που προσεγγίζουμε τους λάτρεις της τέχνης σε όλο τον κόσμο, μέσω του παγκόσμιου δικτύου της Vans».
Το πρώτο απο τα δύο μέρη της συλλογής κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο με προϊόντα που παρουσιάζουν επιλεγμένα εμβληματικά έργα των Salvador Dalí, Vasily Kandinsky και Claude Monet.

O Kandinsky, πρωτοπόρος καλλιτέχνης της αφηρημένης τέχνης, πίστευε ότι το χρώμα και το σχήμα εκπέμπουν το δικό τους συναίσθημα και δύναμη, ανεξάρτητα από τις εικόνες και τα αντικείμενα. Χρησιμοποιώντας την εκτύπωση που έφτιαξε ο Kandinsky την περίοδο που δίδασκε στο German Bauhaus school of art and design, το ‘Orange 1923’, το Vans Classic Slip-On αποτίει φόρο τιμής σε αυτή την εξερεύνηση της αφηρημένης μορφής, με μία σχολαστική κάλυψη του καμβά στο πάνω μέρος του υποδήματος αλλά και την αντίστοιχη «μετάφραση» του έργου σε ένα t-shirt, ένα crewneck και ένα καπέλο snapback.

Ο Salvador Dalí εμπνεόταν από το υποσυνείδητο, τα όνειρα και τη φαντασία δημιουργώντας σουρεαλιστικά έργα που μπλέκουν το αληθινό με το φανταστικό. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του ‘The Persistence of Memory. 1931’ έχει αποτυπωθεί στο πάνω μέρος και στα πλαϊνά του μοντέλου Vans Old Skool Twist. Η κατασκευή του μοντέλου αλλάζει ώστε να ξεπερνάει την αντίληψη της πραγματικότητας και τελειοποιείται με μια σόλα από γόμα και μια χαρακτηριστική παραμορφωμένη γραμμή που χρησιμοποιείται επίσης στο Vans long sleeve και το pullover της συλλογής.

Tην πρώτη σειρά καλλιτεχνών ολοκληρώνει ο Claude Monet, η κινητήριος δύναμη του ιμπρεσιονιστικού κινήματος, που κατέγραψε τη συνεχώς μεταβαλλόμενη εξοχή της Γαλλίας μέσω της ζωγραφικής στην ύπαιθρο (en plein air), παρατηρώντας τη φύση. Η συνεργασία της Vans και του MoMA παρουσιάζει το έργο του ‘Water Lilies 1914-1926’, που δημιουργήθηκε κατά την τελευταία περίοδο του έργου του Monet, στο σπίτι του στη Giverny. Το έργο εμφανίζεται στο πάνω μέρος του Vans Authentic και σε άλλα κομμάτια της συλλογής: καπέλο, fleece και backpack.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο… elle.gr

Σχετικά άρθρα

Leave a Comment